top of page
Zoeken
Foto van schrijverAdonis Adonis

Wat is Dihydrotestosteron (DHT)? DHT en haaruitval uitgelegd

Als je recent meer haaruitval opmerkt dan normaal, of begint te zien dat je inhammen krijgt, of een kaal plekje op de achterkant van je hoofd ontdekt op een foto, is het makkelijk om je zorgen te maken over of je kaal gaat worden.


Is het stress? Een slecht dieet? Of is het toch gewoon pech in de genetische loterij?


De harde realiteit is dat haaruit al bij mannen voornamelijk wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische factoren en een hormoon genaamd dihydrotestosteron (DHT).


DHT kan ingewikkeld overkomen, maar het is vrij eenvoudig te begrijpen hoe DHT haarverlies veroorzaakt, zodra je een basis kennis hebt van hoe je lichaam DHT produceert, evenals de schadelijke effecten die DHT kan hebben op je haarzakjes.


Hieronder hebben we uitgelegd wat DHT is, hoe het door je lichaam wordt geproduceerd en de effecten die het kan hebben op je haargroei. Daarnaast gaan we in op hoe je de DHT-niveaus kunt verlagen, zodat je haarverlies wordt gestopt, of hoe dit nieuwe haargroei kan stimuleren.


Inhoudsopgave


Wat is DHT?

DHT, kort voor dihydrotestosteron, is een hormoon in je lichaam dat ontstaat uit testosteron, het bekende mannelijke hormoon.


Dit hormoon speelt een grote rol in het maken van de mannelijke kenmerken. Het zorgt niet alleen voor dingen zoals een diepere stem en een stevige botstructuur, maar ook voor je seksuele gezondheid.


Al voordat je geboren wordt, begint DHT zijn werk door te helpen bij het vormen van mannelijke lichaamsdelen zoals de penis en scrotum. Tijdens de tienerjaren zet dit hormoon een groeispurt in gang voor je baard, lichaams- en schaamhaar.


DHT is dus cruciaal voor het ontwikkelen van mannelijke eigenschappen en zorgt ervoor dat jongens zich ontwikkelen tot mannen. Dit hormoon is een van de bouwstenen die ervoor zorgen dat mannen hun fysieke en seksuele kenmerken krijgen.


Wat doet DHT?

DHT ontstaat uit testosteron. Dit gebeurt door de werking van een specifiek enzym, 5-alfa-reductase (5AR), dat een klein deel van het testosteron omzet in DHT. Dit proces vindt plaats in verschillende delen van het lichaam, zoals je huid, lever en prostaatklier.

Dit proces gebeurt ook in je hoofdhuid, waar het enzym testosteron omzet in DHT en zich bindt aan de haarzakjes.


Hoewel mannen typisch veel meer testosteron dan DHT in hun systeem hebben, heeft DHT vanwege zijn krachtige werking toch een merkbare invloed. Het normale DHT-niveau in het bloed is ongeveer een tiende van het testosteronniveau.


Zelfs in deze kleine hoeveelheid kan DHT grote invloed hebben op je lichaam. Zo kan het zich bij volwassenen vasthechten aan de prostaat, waardoor deze groter wordt. Dit wordt een goedaardige prostaatvergroting of BPH genoemd en komt vaak voor bij mannen van middelbare leeftijd.


Misschien wel de bekendste werking van DHT, en waarschijnlijk de reden dat je dit blog leest, is de invloed ervan op je haar. DHT kan zich binden aan je haarzakjes op je hoofd en ervoor zorgen dat deze stoppen met het aanmaken van nieuw haar. Dit leidt tot inhammen, een kalende kruin en, afhankelijk van hoe gevoelig je bent voor DHT, tot bijna volledige kaalheid. Hoe ver het bij jou in de loop der tijd zal vorderen is nooit precies te zeggen. Het hangt af van hoe gevoelig jij bent voor DHT, en dus niet zozeer van de hoeveelheid DHT in je lichaam.


De beste voorspeller is het kijken naar de vader van je moeder om te zien hoe ver jouw kaalheid zal gaan, maar ook dit biedt geen zekerheid.



the making of DHT
Omzetting testosteron in DHT

DHT en haaruitval

In 95% van de gevallen waarin mannen kaal worden, is DHT de boosdoener. Dit komt doordat het de haarzakjes, vooral rond de haarlijn en bovenop het hoofd, kleiner maakt.

Dit proces is eigenlijk vrij eenvoudig. Elk haar op je hoofd groeit in een cyclus die uit meerdere fasen bestaat, vaak de haargroeicyclus genoemd.


In de beginfase, de anagene fase, groeit het haar uit tot zijn maximale lengte. Wanneer deze groeiperiode eindigt, volgen de catagene en telogene fasen, waarin het haar stopt met groeien en uiteindelijk vervangen wordt door nieuw haar.


Dankzij dit continue proces behoud je een volle bos haar, ook al verlies je dagelijks ongeveer 100 haren. Zodra een 'oude' haar uitvalt, staat er al een nieuwe klaar om door de hoofdhuid te groeien.


Maar als DHT de haarzakjes kleiner maakt, wordt de groeifase steeds korter, wat tot kalende plekken of kaalheid leidt.


Met de tijd worden haren dunner en korter door de invloed van DHT, totdat ze uiteindelijk niet meer door de huid heen groeien.


Dit proces begint bij de haarlijn en de kruin, en leidt tot de typische tekenen van haarverlies bij mannen: inhammen en een kaal plekje op de kruin. Je kent het wel.


Waarom zorgt DHT bij mij voor haaruitval? ?Maar bij een ander niet?

Je genen bepalen veel zoals je lengte en haarkleur, maar ook hoe gevoelig je bent voor haarverlies.


De term 'androgenetische alopecia' verwijst naar mannelijke erfelijke kaalheid en combineert de woorden voor 'androgeen' (hormoon) en 'genetisch'.


Sommige mannen hebben haarzakjes die gevoeliger zijn voor DHT. Deze zakjes krimpen sneller en stoppen eerder met het aanmaken van nieuw haar als DHT zich aan de hoofdhuid bindt. Als je op vroege leeftijd last krijgt van haarverlies ben je vaak gevoeliger voor DHT, maar zet je lichaam ook sneller testosteron om in DHT, vooral bij de haarzakjes.


Vrouwen produceren ook wat testosteron en dus DHT. Veel minder dan een man maar alsnog wel enige hoeveelheid. Omdat DHT al in kleine hoeveelheid impact kan hebben op je lichaam kunnen vrouwen dus ook last hebben van mannelijke erfelijke kaalheid.



De stages van mannelijke kaalheid
De stages van mannelijke kaalheid


DHT en Testosteron

DHT en testosteron zijn beide hormonen. Hun functies binnen je lichaam zijn echter verschillend.


Voor een man is testosteron een zeer belangrijk hormoon voor het algemene welzijn gedurende het hele leven. Testosteron helpt namelijk bij het behouden van een normaal libido, spiermassa en botgezondheid.


Testosteron is ook belangrijk voor het behouden van optimale mentale functies, de productie van rode bloedcellen en energieniveaus.


Als man heb je je hele leven lang testosteron nodig, vanaf je kindertijd en adolescentie tot aan je volwassenheid.


DHT, aan de andere kant, is belangrijk tijdens de kindertijd en puberteit, maar speelt niet zo'n grote rol in je ontwikkeling als volwassene.


Als volwassene lijkt DHT niet betrokken te zijn bij mentale functies, botgezondheid of het vermogen om spiermassa te produceren.


In plaats daarvan omvatten de belangrijkste effecten van DHT in de volwassenheid het vergroten van de prostaat en, helaas, het veroorzaken van haarverlies.


DHT verlagen en haaruitval stoppen

DHT is het hormoon dat verantwoordelijk is voor haaruitval bij mannen. De enige manier om haarverlies te stoppen, is dus het blokkeren van DHT. De meest effectieve manier om DHT te blokkeren, is momenteel met Finasteride.


Finasteride

Finasteride is een medicijn dat door de FDA is goedgekeurd voor de behandeling van mannelijke kaalheid. Het werkt door het enzym 5-alfa-reductase te remmen, dat verantwoordelijk is voor de omzetting van testosteron in DHT. Door dit proces te blokkeren, vermindert finasteride de hoeveelheid DHT in het lichaam.


Uit klinisch onderzoek blijkt dat een dagelijkse dosis van 1 mg finasteride de DHT-niveaus met 70% kan verminderen. Deze verlaging is voor de meeste mannen voldoende om haaruitval te vertragen, te stoppen of zelfs om te keren. Een lagere hoeveelheid DHT betekent dat de haarzakjes niet langer worden beschadigd, waardoor het haar weer ongestoord kan groeien.


Het gebruik van finasteride is relatief eenvoudig, omdat het beschikbaar is in pilvorm die eens per dag geslikt dient te worden. Dit maakt finasteride tot een effectieve en gebruiksvriendelijke optie voor mannen die de strijd willen aangaan tegen haarverlies. Voor meer informatie over Finasteride en hoe het precies werkt tegen haaruitval lees het blog: 'Finasteride tegen haaruitval'.


Wat zijn de bijwerkingen van een DHT-blokker?

Een klein percentage van de mannen die DHT-blokkers zoals finasteride gebruiken, ervaart bijwerkingen. Deze kunnen variëren van een lichte toename van de testosteronniveaus tot seksuele bijwerkingen zoals erectiestoornissen en een verminderd libido.


Mogelijke bijwerkingen van finasteride zijn onder andere:


  • Hogere testosteronniveaus. Finasteride blokkeert de omzetting van testosteron in DHT. Dit kan bijdragen aan een lichte toename van de totale testosteronniveaus. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Urology in 2003, vonden onderzoekers dat langdurig gebruik van finasteride geassocieerd was met een kleine toename in testosteron.

  • Lager libido. Over het algemeen heeft finasteride geen positief of negatief effect op het libido. Echter, bij een klein aantal mannen kan finasteride leiden tot een verminderd libido.

  • Zwakke erecties. Net als een verminderd libido komt deze bijwerking bij een klein aantal mannen voor. Sommige mannen melden bijvoorbeeld minder "ochtenderecties" tijdens het gebruik van finasteride, mogelijk door lagere niveaus van DHT.

Hoewel de bovengenoemde bijwerkingen ontmoedigend kunnen lijken, is de realiteit dat de overgrote meerderheid van de mannen die DHT-blokkers zoals finasteride gebruiken, geen ernstige bijwerkingen ervaart.


Het is ook belangrijk om te vermelden dat, in het zeldzame geval dat seksuele bijwerkingen optreden, deze bijna altijd stoppen zodra je stopt met het nemen van finasteride. Het is zeer ongebruikelijk dat negatieve effecten aanhouden als je geen DHT-blokker actief gebruikt. Voor een uitgebreider overizcht van de mogelijke bijwerkingen en prevalentie verwijzen we je door naar ons blog 'Wat zijn de bijwerkingen van Finasteride?'.


De conclusie over DHT en haaruitval

DHT speelt een belangrijke rol bij mannelijke kaalheid. Het is het hormoon dat zorgt voor inhammen, een kalende kruin en verdunning van je haar. Heel vervelend, maar wel de waarheid. Dit is ook de reden dat alle andere producten, zoals cafeïneshampoo, oliën, biotine of Viviscal, je kaalheid niet gaan stoppen. Deze producten blokkeren namelijk niet je DHT, en ja, je DHT, dat is de reden dat je kaal wordt.


Als je merkt dat je kaal wordt, is het verlagen van je DHT de enige manier om dit proces te vertragen, te stoppen of om te keren. Finasteride heeft helaas een kleine kans op bijwerkingen, maar wij geloven erin dat je beter geïnformeerd kunt kiezen voor iets dat echt werkt, dan eindeloos geld uit te geven aan producten die niet echt iets doen.


Als je klaar bent om de stap te zetten om Finasteride te gaan gebruiken, kun je hieronder gratis het online consult starten. Mocht je nog meer informatie zoeken over Finasteride, lees dan vooral verder in onze kennisbank. 




Bronnen

  1. Kinter, K.J. & Anekar, A.A. (2022, March 9). Biochemistry, Dihydrotestosterone. StatPearls. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557634/

  2. Hoover, E., Alhajj, M. & Flores, J.L. (2022, July 25). Physiology, Hair. StatPearls. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499948/

  3. Ho, C.H., Sood, T. & Zito, P.M. (2022, October 16). Androgenetic Alopecia. StatPearls. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430924/

  4. Could you have low testosterone? (2021, May 13). Retrieved from https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000722.htm

  5. Zito, P.M., Bistas, K.G. & Syed, K. (2022, August 25). Finasteride. StatPearls. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513329/

  6. Roerhborn, C.G., et al. (2003, November). Effects of finasteride on serum testosterone and body mass index in men with benign prostatic hyperplasia. 62 (5), 894-899. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14624915/

  7. PROPECIA- finasteride tablet, film coated. (2021, June). Retrieved from https://www.accessdata.fda.gov/spl/data/3c8dff7e-41ab-46db-bacf-c41cc237f9d9/3c8dff7e-41ab-46db-bacf-c41cc237f9d9.xml

  8. Sato, A. & Takeda, A. (2012, January). Evaluation of efficacy and safety of finasteride 1 mg in 3177 Japanese men with androgenetic alopecia. The Journal of Dermatology. 39 (1), 27-32. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21980923/

  9. Mysore, V. (2012). Finasteride and sexual side effects. Indian Dermatology Online Journal. 3 (1), 62-65. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3481923/

  10. 5-alpha reductase deficiency. (2017, April 1). Retrieved from https://medlineplus.gov/genetics/condition/5-alpha-reductase-deficiency/





152 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page