top of page
Zoeken
Foto van schrijverAdonis Adonis

Kaal worden op je 20ste: Oorzaken & hoe je het kan stoppen

Bijgewerkt op: 2 dagen geleden

Dealen met een terugtrekkende haarlijn of een kalende kruin (of allebei) is op elke leeftijd lastig. Het is extra moeilijk als je dit ervaart in je twintiger jaren—een periode waarin je liever met andere dingen bezig bent dan elke ochtend te controleren of je inham groter is geworden, of te hopen dat het een keer niet waait in Nederland (if you know, you know).


Dit soort haarverlies, vaak zichtbaar als inhammen en een kalende kruin, wordt veroorzaakt door mannelijke erfelijke kaalheid. Het goede nieuws? Dit heeft niets te maken met slechte gezondheid; het komt vooral door genetica en hormonen. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken en laten we zien hoe je dit type haarverlies kunt stoppen—want gelukkig zijn er manieren om dit aan te pakken!



Fietsen in de wind

Inhoudsopgave


Tekenen dat je kaal wordt

Als je op dit blog bent beland omdat je haarverlies ervaart in je twintiger jaren, ben je zeker niet de enige. Tot wel 30% van de mannen ervaart voor hun dertigste enige vorm van haaruitval. Dit percentage loopt op tot ongeveer 70% tegen de tijd dat mannen zeventig worden.


In ons blog "Manieren om te ontdekken of je kaal wordt" leggen we uit hoe je kunt zien of je kaal begint te worden. Kort gezegd wijzen groter wordende inhammen, dunner haar bij de kruin of over de hele hoofdhuid, en verlies van meer dan de normale 100 haren per dag op overmatig haaruitval en dus dat je kaal wordt. Hoe snel je kaal wordt en in welke mate, kan moeilijk exact worden voorspeld. Een goede indicatie is om naar andere mannen in je familie te kijken: wanneer begonnen zij kaal te worden en hoe vergevorderd is hun kaalheid? Hoewel dit geen volledige zekerheid biedt, kan het je wel een idee geven van wat je te wachten staat.


In 95% van de gevallen wordt kaalheid bij mannen veroorzaakt door mannelijke erfelijke kaalheid. Als je haarverlies zich kenmerkt door inhammen en een kalende kruin, is de kans groot dat het om deze vorm van kaalheid gaat. Als je twijfelt of dit ook voor jou geldt, lees dan ons artikel "Wat zijn de belangrijkste oorzaken van haaruitval bij mannen?"


Mannelijke erfelijke kaalheid

Zoals ik hierboven al zei, is de meest voorkomende oorzaak van kaalheid bij mannen mannelijke erfelijke kaalheid, ook wel alopecia androgenetica genoemd. Een enkeling heeft hier nooit last van, maar helaas ervaren sommigen haarverlies al op jonge leeftijd. Het kan zelfs al op je 18e beginnen, en in zeer zeldzame gevallen nog eerder.


Net zoals je blauwe ogen kunt erven van je ouders, kun je helaas ook haarverlies erven. In ons blog "Waarom worden mannen kaal" gaan we dieper in op hoe hormonale en genetische factoren ervoor zorgen dat sommige mensen al op hun 18e kaal worden, terwijl anderen er nooit last van hebben… (lucky bastards).


Hoe kan je haarverlies op je 20ste stoppen?

Overal op internet word je overspoeld met producten die beweren je haarverlies te stoppen en/of je haargroei te stimuleren. Ik heb precies in hetzelfde schuitje gezeten als jij, dus ik weet hoe graag je wilt geloven dat een cafeïneshampoo of biotinegummies je haarverlies gaan stoppen. Helaas is dit niet het geval.


De oorzaak van je haarverlies is hormonaal en genetisch. Het hormoon DHT zorgt ervoor dat haarzakjes bij genetisch gevoelige mensen steeds kleiner worden en uiteindelijk stoppen met het produceren van haar. De enige wetenschappelijk bewezen manier om mannelijke erfelijke kaalheid te stoppen, is op dit moment het remmen van jouw DHT-aanmaak.


Het is belangrijk dat je snel handelt als je merkt dat je kaal begint te worden. Kaal worden gebeurt niet van de ene op de andere dag. Tekenen van haaruitval treden vaak geleidelijk op, vaak beginnend met een terugtrekkende haarlijn of kaalheid op de kruin van het hoofd, en uiteindelijk leidend tot een kale plek.


Hoe eerder je actie onderneemt — bij voorkeur voordat je een volledige kale plek ziet — hoe meer haar je kunt behouden voordat het permanente haaruitval wordt. Het is gemakkelijker om te behouden wat je hebt dan om nieuw haar te laten groeien.


Hier zijn de wetenschappelijk bewezen medicijnen tegen haaruitval:


Finasteride (1 mg)

Deze dagelijkse pil is door de FDA goedgekeurd voor de behandeling van mannelijke erfelijke kaalheid. Het verlaagt je DHT-niveaus in je lichaam met 70%. Bij 90% van de mannen is dit voldoende om haarverlies te stoppen en in sommige gevallen om dikker haar te krijgen. In ons blog "Finasteride tegen haaruitval" gaan we dieper in op alles wat je moet weten over deze pil.


Topische Minoxidil

Dit is doorgaans de eerste verdedigingslinie die dermatologen aanbevelen. Minoxidil is door de FDA goedgekeurd voor de behandeling van mannelijke erfelijke kaalheid en is zonder recept verkrijgbaar. Minoxidil verwijdt de bloedvaten en verhoogt zo de bloedstroom naar de haarzakjes. Dit bevordert de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof, waardoor je haar beter kan groeien. Je moet het één keer per dag aanbrengen op de probleemplekken op je hoofdhuid. Binnenkort is deze variant verkrijgbaar in onze webshop.


Orale Minoxidil

Minoxidil is er ook in pilvorm. Het heeft hetzelfde effect als de topische variant, maar is veel gemakkelijker in gebruik. In plaats van elke dag de vloeistof aan te brengen, hoef je alleen 's ochtends de pil te nemen. Ook deze vorm van minoxidil is binnenkort bij ons verkrijgbaar.


Mocht je willen nagaan of Finasteride een veilige optie voor jou is, dan kun je direct ons online consult doorlopen. Als je Minoxidil wilt kopen, moet je nog even geduldig zijn; we hopen het tegen het einde van het jaar beschikbaar te hebben, zowel oraal als topisch.








12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page