top of page
Zoeken
Foto van schrijverAdonis Adonis

Hoe kan ik mijn haargroei stimuleren?

Je bent op dit blog terechtgekomen omdat je haar waarschijnlijk niet meer zo goed groeit als het ooit deed en je graag je haargroei wil stimuleren. Misschien heb je inhammen, een kalende kruin, of wordt je haar gewoon dunner.


Haarverlies kan erg stressvol zijn. Wat veel mannen niet weten, is dat de meest voorkomende vorm van kaalheid, alopecia androgenetica, goed te behandelen is. We nemen je verder mee in hoe alopecia androgenetica ervoor zorgt dat je kaal wordt en hoe je je haargroei weer kunt stimuleren.


Wat is alopecia androgenetica?

In 95% van de gevallen waarin mannen kaal worden, is dit te wijten aan alopecia androgenetica, oftewel mannelijke erfelijke kaalheid. De eerste tekenen van alopecia androgenetica zijn:


  • Dunner wordend haar bovenop je hoofd

  • Een kale plek op de kruin van je hoofd

  • Een terugtrekkende haarlijn bij je voorhoofd en slapen

  • Je haren groeien minder snel


Alopecia androgenetica wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische factoren en gevoeligheid voor het mannelijke hormoon DHT (afkorting voor dihydrotestosteron). DHT kan haarfollikels beschadigen, wat leidt tot deze klassieke vorm van kaalheid. In de onderstaande foto kun je zien hoe deze kaalheid zich ontwikkelt. Het is niet zo dat iedereen met beginnende inhammen ook helemaal kaal gaat worden; dat hangt af van hoe je genetisch aangelegd bent. De beste voorspeller blijft om naar je vader en de mannen aan de moederskant van de familie te kijken om te zien hoe de kaalheid zich bij jou zou kunnen ontwikkelen.



norwood scale
Verloop alopecia androgenetica

Hoe kan ik mijn haargroei stimuleren?

Eigenlijk is de vraag hoe je je haargroei weer kunt stimuleren als je last hebt van alopecia androgenetica heel simpel: met medicijnen. Op dit moment heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) twee medicijnen goedgekeurd om haaruitval bij mannen te stoppen en haargroei te stimuleren.


Het klopt dat stress, een slecht dieet en een ongezonde levensstijl invloed hebben op de gezondheid van jezelf en je haar, maar ze zijn nooit de oorzaak dat je kaal wordt. Daarom gaan we hieronder verder in op de twee goedgekeurde medicijnen die de oorzaak van alopecia androgenetica echt aanpakken en daardoor als enige echt haargroei kunnen stimuleren.


Finasteride

Finasteride is goedgekeurd voor de behandeling van alopecia androgenetica. Het werkt door de productie van DHT te stoppen. DHT valt je haarzakjes aan en zorgt ervoor dat je kaal wordt. In Nederland is finasteride alleen op recept verkrijgbaar.


Finasteride is behoorlijk effectief. Veel wetenschappelijke studies hebben de effectiviteit van dagelijks gebruik van finasteride (1mg) op haargroei bij mannen met alopecia androgenetica onderzocht. Ongeveer 90 procent van de deelnemers vond dat het medicijn verder haarverlies voorkwam of de haargroei daadwerkelijk stimuleerde.


Als je meer wilt lezen over hoe Finasteride precies helpt tegen alopecia androgenetica en hoe het haargroei stimuleert, lees dan vooral verder hier.


kalende kruin
Voor gebruik finasteride (1mg)



vol haar
Na een jaar gebruik finasteride (1mg)





























Minoxidil

Het andere wetenschappelijk bewezen medicijn tegen alopecia androgenetica is minoxidil. Dit topische medicijn (het is een vloeistof die je direct op de hoofdhuid aanbrengt) werkt door je haarzakjes weer naar een actieve fase te bewegen. Minoxidil stimuleert ook de bloedstroom naar de hoofdhuid, wat de haargroei kan bevorderen door de toevoer van voedingsstoffen naar de haarzakjes te vergroten.


Bij Adonis verkopen we (na een gratis online consult, en indien veilig bevonden door onze arts) finasteride in pilvorm. De minoxidilvloeistof kun je vanaf juli 2024 direct kopen in onze webshop.


Als je veel last hebt van je haaruitval, kun je ook ervoor kiezen beide behandelingen te starten; dit geeft je de maximale kans om alopecia androgenetica te stoppen en je haargroei te stimuleren.


Mocht je willen starten met finasteride, dan kun je hieronder ons gratis online consult doorlopen. Als finasteride volgens onze arts een veilige optie is voor jou, dan schrijft onze arts een recept uit. Je kunt dan direct de finasteride kopen en het wordt binnen 5 werkdagen bij jou thuis bezorgd. Als je nog meer informatie wilt over finasteride en minoxidil, nodigen we je uit verder te lezen in onze kennisbank.



17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page