top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAdonis Adonis

Finasteride & Minoxidil: De meest effectieve combinatie tegen haaruitval?

Bijgewerkt op: 6 jun.

We begrijpen het, omdat we zelf gebruikers van finasteride (1mg) en minoxidil zijn, als geen ander: omgaan met haaruitval en het zoeken naar oplossingen is lastig. Waarschijnlijk heb je al veel dingen geprobeerd, maar uiteindelijk blijken eigenlijk alle middelen niets te doen (en wel veel geld te kosten). Het kan erg frustrerend zijn om jouw kostbare geld uit te geven aan middelen die niet echt werken.


In je zoektocht naar oplossingen voor haaruitval zijn waarschijnlijk twee medicijnen naar voren gekomen: finasteride (1mg) en minoxidil. Bij Adonis2 hebben we een handig online proces ontwikkeld om een recept te krijgen voor finasteride (1mg) en het daarna meteen te kopen. Vervolgens wordt het in een abonnementsvorm bij jou thuis afgeleverd. Binnenkort gaan we ook vloeibare minoxidil in abonnementsvorm aanbieden in onze webshop (voor minoxidil heb je geen recept nodig).


Minoxidil (het actieve bestanddeel in Rogaine®) en finasteride (het actieve bestanddeel in Propecia®) zijn beide al sinds de jaren '90 beschikbaar en worden veel gebruikt om mannelijke kaalheid te behandelen.


Maar welke is nu het meest effectief in het stimuleren van haargroei? Geeft de ene je een betere kans om haarverlies te stoppen? En kun je minoxidil en finasteride (1mg) samen gebruiken?


Hieronder leggen we uit hoe finasteride en minoxidil werken en welke resultaten ze opleveren. We bespreken ook of je deze twee behandelingen tegen haaruitval samen kunt gebruiken om dunner wordend haar te stoppen en een dikkere, vollere haardos terug te krijgen. Minoxidil kun je trouwens ook gebruiken om een baard te laten groeien, maar daar gaan we dieper op in in een ander blog.


Inhoudsopgave


Hoe werken Finasteride en Minoxidil?

Om te begrijpen wat beter werkt tegen haaruitval — minoxidil of finasteride (1mg) — en of ze samen gebruikt kunnen worden, laten we eerst bespreken hoe elk van deze behandelopties afzonderlijk werkt.


Finasteride en minoxidil zijn beide door de FDA goedgekeurd voor de behandeling van alopecia androgenetica, oftewel mannelijke erfelijke kaalheid.


De werking van finasteride en minoxidil wordt beide ondersteund door aanzienlijk wetenschappelijk bewijs; er zijn echter wel een paar grote verschillen in hoe deze medicijnen werken om haaruitval te stoppen en haargroei te bevorderen.




Minoxidil in haar


Hoe werkt minoxidil?

Minoxidil is in juli 2024 bij Adonis beschikbaar als vloeistof in een 5% dosering in een handig sprayflesje. Dit is de dosering die door de FDA is goedgekeurd voor de behandeling van haarverlies bij mannen. Je brengt deze vloeistof direct aan op je hoofdhuid waar je haarverlies ervaart. Dit is meestal bij mannelijke erfelijke kaalheid rondom je inhammen en kruin, maar het kan ook over je hele hoofdhuid aangebracht worden. Daarnaast kun je het ook op je baard aanbrengen, waar het eveneens haargroei stimuleert.


Oorspronkelijk kwam minoxidil in pilvorm op de markt om hoge bloeddruk te behandelen. Al snel werd een onverwachte bijwerking van het medicijn ontdekt: haargroei (nice). Nadat deze bijwerking werd ontdekt, is er een vloeistofvorm ontwikkeld van het medicijn speciaal om op het haar aan te brengen en haargroei te stimuleren.


Deze topische variant is door de Food and drug administration (FDA) officieel goedgekeurd voor de behandeling van haaruitval.


Topische minoxidil werkt om haargroei te stimuleren door de bloedvaten in je hoofdhuid te verwijden. Dit kan helpen om de bloedstroom naar je haarzakjes te bevorderen — uit deze haarzakjes groeien je haren op je (hele) hoofdhuid.


Naast het verhogen van de bloedstroom, denken experts dat minoxidil de anagene fase van de natuurlijke haargroeicyclus van je haar verlengt.


Je haar doorloopt een cyclus, de zogenaamde haargroeicyclus. Deze bestaat uit drie fasen: anagene (groeifase), telogene (rustfase) en catagene (uitvalfase).


Minoxidil verlengt de groeifase, waardoor je haar langer kan groeien voordat het uitvalt. Het verschuift ook inactieve haren, zoals die in de telogene fase, naar de anagene fase om haargroei te stimuleren.


Je kunt minoxidil zien als een hulpmiddel voor het stimuleren van haargroei en het behouden van het haar dat je al hebt. Hoewel de resultaten verschillen per persoon, kan je meestal na een paar maanden gebruik resultaat zien.


Hoe werkt Finasteride (1mg)?

FDA-goedgekeurd voor de behandeling van mannelijke erfelijke kaalheid, werkt finasteride door de productie van dihydrotestosteron (DHT) in je lichaam te stoppen, een hormoon dat mannelijke kaalheid veroorzaakt.


DHT wordt geproduceerd als een bijproduct van testosteron. Het hormoon is essentieel in het vroege leven en tijdens de adolescentie, wanneer het een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van geslachtsorganen en secundaire geslachtskenmerken, zoals gezichts- en lichaamsbeharing.


Als volwassene kan DHT zich hechten aan receptoren in de hoofdhuid en ervoor zorgen dat haarzakjes geleidelijk kleiner worden. Na verloop van tijd kan dit de natuurlijke haargroeicyclus beïnvloeden en uiteindelijk ervoor zorgen dat je haren uitvallen.

DHT beïnvloedt normaal gesproken eerst haarfollikels bij de haarlijn en kruin. Dit resulteert in de klassieke inhammen die vaak ontstaat in de vroege stadia van mannelijke kaalheid.


Finasteride is een 5-alfa-reductaseremmer, wat betekent dat het de werking van het enzym 5-alfa-reductase blokkeert. Dit enzym is betrokken bij het omzetten van testosteron in DHT.


Finasteride is bij Adonis verkrijgbaar in pilvorm en wordt voorgeschreven in doseringen van 1 milligram (mg), de door de FDA goedgekeurde dosis voor de behandeling van haaruitval bij mannen.


Finasteride en minoxidil behandelen haarverlies dus vanuit verschillende hoeken:


Minoxidil is een topische medicatie die werkt als een meststof; het geeft je haar de voedingsstoffen die het nodig heeft om tot zijn volle potentieel te groeien.


Finasteride werkt meer als een schild dat je haarfollikels beschermt tegen schade veroorzaakt door DHT. Beide medicaties zijn wetenschappelijk bewezen met veel onderzoek dat de werking en veiligheid ondersteunt.


Minoxidil vs. Finasteride bijwerkingen

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat beide medicijnen relatief veilig en effectief zijn voor de behandeling van haaruitval. Maar net als bij alle recept plichtige geneesmiddelen, bestaat er nog steeds een kans op bijwerkingen.


Hoewel zeldzaam en relatief mild, omvatten veelvoorkomende bijwerkingen van minoxidil:


  • Huidirritatie

  • Brandend gevoel

  • Droge, jeukende huid

  • Verergering van eczeem

  • Overmatige haargroei


Omdat minoxidil de haargroeicyclus onderbreekt, kan het ervoor zorgen dat je in de eerste paar maanden van gebruik iets meer haar verliest.


Het idee dat een behandeling tegen haaruitval meer haarverlies veroorzaakt, lijkt ironisch, maar maak je geen zorgen — het is meestal tijdelijk, en je zou binnen een paar maanden na gebruik minder haaruitval en dikkere haren moeten ervaren.


Bijwerkingen van finasteride (1mg) zijn ook relatief ongewoon, maar toch moet je je bewust zijn van de mogelijkheid erop.


Finasteride kan seksuele bijwerkingen omvatten die je seksuele functie of genot kunnen beïnvloeden, zoals:


  • Erectiestoornissen (ED)

  • Veranderingen in ejaculatievolume

  • Verminderd libido


Lees hier verder voor een meer volledig overzicht van bijwerkingen door finasteride.


Minoxidil vs Finasteride resultaten

Nu de vraag die je waarschijnlijk echt beantwoord wilt hebben: wat is beter voor mijn haarverlies, finasteride of minoxidil?


Het antwoord is... beide.


Sorry als je een meer uitgesproken mening verwachtte, maar het feit is dat verschillende studies naar de resultaten van minoxidil en finasteride aantonen dat beide behandelingen tegen haarverlies zeer effectief zijn.


Een studie keek naar 904 mannen met alopecia androgenetica. Na het gebruik van een dosering van 5% minoxidil, tweemaal daags gedurende een jaar, zag 62 procent een significante afname in haarverlies.


In een grote meta-analyse van mannen die dagelijks 1 mg finasteride slikten, ervoer 70% een afname in haarverlies. Daarnaast tonen tal van studies aan dat zowel finasteride als minoxidil een afname in haarverlies laten zien en bovendien de haardikte verbeteren (alle bronnen staan aan het einde van deze blog vermeld).


Kort samengevat: Minoxidil en finasteride zijn de enige twee middelen die echt werken tegen haaruitval; de rest van de middelen zoals olie, cafeïneshampoo of supplementen werkt niet. Althans, ze zullen je haarverlies niet stoppen of je haar dikker maken.


Het grote verschil tussen de twee medicijnen is dat finasteride een hormoon blokkeert waardoor haarverlies stopt, terwijl minoxidil de actieve fase van een haar verlengt en zorgt voor een betere bloedtoevoer naar de haarzakjes, wat leidt tot meer haargroei.


Kan ik Minoxidil en Finasteride samen gebruiken?

Minoxidil en finasteride bieden dus vergelijkbare resultaten, maar kun je ze ook samen gebruiken?


Gelukkig blijkt uit onderzoek dat een gecombineerde behandeling niet alleen veilig is, maar ook extra effectief in het verbeteren van je haar en het verminderen van haaruitval.


Een overzicht van verschillende wetenschappelijke onderzoeken heeft aangetoond dat een gecombineerde behandeling van finasteride (1 mg) en topische minoxidil (5%) betere resultaten geeft bij het stoppen van haarverlies en het verbeteren van de kwaliteit van het haar dan het gebruik van slechts één van beide medicijnen.


Aangezien ze op verschillende manieren werken, is er geen risico bij het gezamenlijk gebruiken van finasteride en minoxidil. Minoxidil werkt alleen op de hoofdhuid en de haarzakjes, terwijl finasteride in pilvorm daadwerkelijk de omzetting van testosteron naar DHT blokkeert.


Zoals studies aantonen, kun je betere resultaten behalen door finasteride en minoxidil samen te gebruiken dan door slechts één medicijn te gebruiken voor de behandeling van haarverlies. Als je dus zowel je haarverlies wilt stoppen als de haargroei op kale plekken wilt bevorderen, raden wij aan beide behandelingen in te zetten.


Hoe kan je kiezen tussen minoxidil of Finasteride?

Nu je helemaal bij bent wat betreft finasteride (1mg) en minoxidil, hoe kies je welke je moet gebruiken?


Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden bij het afwegen van je opties:


Zowel minoxidil als finasteride zijn opties voor iedereen die tekenen van dunner wordend haar, inhammen of andere symptomen van mannelijke kaalheid begint te zien.


Je hoeft geen minimumniveau van haarverlies te hebben om minoxidil of finasteride te gebruiken. Het is echter belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over wat minoxidil en finasteride kunnen doen en te begrijpen dat het misschien niet mogelijk is om al je haar terug te krijgen. Je kunt er in ieder geval voor zorgen dat je haarverlies stopt met finasteride en dat minoxidil dun haar of kale plekken weer gezond maakt.


Als je slechts een klein beetje last hebt van haarverlies, wil je misschien beginnen met minoxidil voordat je andere medicijnen probeert. Minoxidil is vrij verkrijgbaar, dus je hoeft hiervoor niet door een online consult te gaan; je kunt het direct kopen in onze webshop. Het is echter wel zo dat je minoxidil twee keer per dag moet aanbrengen, wat een stuk ingewikkelder is dan één keer per dag finasteride in pilvorm slikken.


Finasteride daarentegen is zeer effectief in het stoppen van haarverlies en dus gemakkelijk in gebruik. Maar het blokkeert DHT, wat voor veel mannen geen probleem is, maar het kan bijwerkingen veroorzaken.


Als je veel last hebt van haarverlies, kun je ook kiezen voor een combinatiebehandeling. Je slikt finasteride in pilvorm en brengt topische minoxidil aan op kale of dunnere plekken. Zo weet je zeker dat je alles aan je haarverlies doet, met wetenschappelijk bewezen medicijnen. Als je direct wilt beginnen met het online consult voor finasteride, kan dat hieronder. In juli 2024 zullen we ook minoxidil (5%) gaan verkopen in onze webshop. Abonneer je onderaan de website op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven!




Bronnen

  1. Asfour, L., Cranwell, W., Sinclair, R. Male Androgenetic Alopecia. [Updated 2023 Jan 25]. In: Feingold KR, Anawalt B, Blackman MR, et al., editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000-. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278957/

  2. Patel, P., Nessel, T.A., Kumar, D. D. Minoxidil. [Updated 2023 Aug 14]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482378/

  3. Zito, P.M., Bistas, K.G., Syed, K. Finasteride. [Updated 2022 Aug 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513329/

  4. PROPECIA® (finasteride) tablets for oral use. (n.d.). Accessdata.fda.gov. Retrieved from https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2014/020788s024lbl.pdf

  5. Nestor, M. S., Ablon, G., Gade, A., Han, H., & Fischer, D. L. (2021). Treatment options for androgenetic alopecia: Efficacy, side effects, compliance, financial considerations, and ethics. Journal of Cosmetic Dermatology, 20(12), 3759-3781. Retrieved from https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/jocd.14537

  6. Yanagisawa, M., Fujimaki, H., Takeda, A., & Nemoto, M. (2019). Long-term (10-year) efficacy of finasteride in 523 Japanese men with androgenetic alopecia. 5. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/337105943_Long-term_10-year_efficacy_of_finasteride_in_523_Japanese_men_with_androgenetic_alopecia

  7. Piraccini, B. M., Blume-Peytavi, U., Scarci, F., Jansat, J. M., Falqués, M., Otero, R., Tamarit, M. L., Galván, J., Tebbs, V., Massana, E., & Topical Finasteride Study Group (2022). Efficacy and safety of topical finasteride spray solution for male androgenetic alopecia: a phase III, randomized, controlled clinical trial. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology : JEADV, 36(2), 286–294. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9297965/

  8. Chandrashekar, B. S., Nandhini, T., Vasanth, V., Sriram, R., & Navale, S. (2015). Topical minoxidil fortified with finasteride: An account of maintenance of hair density after replacing oral finasteride. Indian dermatology online journal, 6(1), 17–20. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4314881/

  9. Chen, L., Zhang, J., Wang, L., Wang, H., & Chen, B. (2020). The Efficacy and Safety of Finasteride Combined with Topical Minoxidil for Androgenetic Alopecia: A Systematic Review and Meta-analysis. International Society of Aesthetic Plastic Surgery. Retrieved from https://cdn.mednet.co.il/2012/05/the-efficacy-and-safety-of-finasterideminoxidil.pdf

  10. Tanglertsampan C. (2012). Efficacy and safety of 3% minoxidil versus combined 3% minoxidil / 0.1% finasteride in male pattern hair loss: a randomized, double-blind, comparative study. Journal of the Medical Association of Thailand = Chotmaihet thangphaet, 95(10), 1312–1316. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23193746/

  11. Suchonwanit, P., Thammarucha, S., & Leerunyakul, K. (2019). Minoxidil and its use in hair disorders: a review. Drug design, development and therapy, 13, 2777–2786. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6691938/

  12. Lee SW, Juhasz M, Mobasher P, Ekelem C, Mesinkovska NA. (2018). A Systematic Review of Topical Finasteride in the Treatment of Androgenetic Alopecia in Men and Women. J Drugs Dermatol. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6609098/


170 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page