top of page
Zoeken

Alopecia androgenetica: Oorzaken en behandelingen

  • Foto van schrijver: Adonis Adonis
    Adonis Adonis
  • 18 jan
  • 7 minuten om te lezen

Als je op deze blog bent terechtgekomen, is dat waarschijnlijk omdat je haar verliest. Je bent lang niet de enige — haarverlies is een veelvoorkomend probleem. De vuistregel is dat 20% van de mannen op hun 20e hiermee te maken krijgt, 30% op hun 30e, enzovoort, tot 70% op hun 70e.


In 95% van de gevallen waarin mannen kaal worden, is alopecia androgenetica de oorzaak — oftewel mannelijke erfelijke kaalheid.


De symptomen hiervan zijn het klassieke haarverlies dat vaak bij mannen voorkomt: inhammen en een kaal(ende) kruin. Of een man uiteindelijk volledig kaal wordt of dat het haarverlies op een bepaald moment stopt, is moeilijk te voorspellen. Dit komt doordat de oorzaak van alopecia androgenetica (mannelijke erfelijke kaalheid), zoals de naam al aangeeft, erfelijk is.


Hieronder leggen we uit hoe en waarom alopecia androgenetica ontstaat en bespreken we effectieve behandelingsopties voor deze vorm van haarverlies.


Man met alopecia androgenetica
Man met alopecia androgenetica.

Inhoudsopgave


Wat is alopecia androgenetica?

Alopecia androgenetica, oftewel mannelijke erfelijke kaalheid, is haarverlies dat wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische en hormonale factoren.


Als je hier last van hebt, zul je waarschijnlijk merken dat je inhammen krijgt, je haar dunner wordt of dat je kruin kaler begint te worden. Dit proces verloopt geleidelijk en kan in de loop der jaren erger worden.


De belangrijkste oorzaak van alopecia androgenetica is het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Dit bijproduct van testosteron bindt zich aan de haarzakjes en zorgt ervoor dat haren steeds dunner en korter groeien. Uiteindelijk kan dit ertoe leiden dat de haarzakjes helemaal stoppen met het produceren van nieuw haar.


Het goede nieuws? Er zijn effectieve behandelingen beschikbaar die haarverlies kunnen vertragen, stoppen of zelfs gedeeltelijk omkeren. De twee bekendste en wetenschappelijk bewezen opties zijn finasteride (1 mg) en minoxidil. Beide medicijnen zijn door de FDA goedgekeurd als effectieve behandelingen tegen alopecia androgenetica.


Omdat haarverlies door alopecia androgenetica vaak verergert met de tijd, is het belangrijk om er vroeg bij te zijn. Hoe eerder je begint met behandelen, hoe groter de kans dat je je haar kunt behouden.


Alopecia vs. alopecia androgenetica

Alopecia is een overkoepelende term voor alle soorten haarverlies. Er zijn verschillende soorten alopecia, zoals:


Alopecia areata → een auto-immuunziekte waarbij het haar in kleine, ronde plekken uitvalt.

Alopecia universalis → haarverlies over het hele lichaam.

Telogeen effluvium → tijdelijk haarverlies na een ziekte of een stressvolle gebeurtenis.


In dit artikel richten we ons op alopecia androgenetica, oftewel mannelijke erfelijke kaalheid.


Wat zijn de oorzaken van alopecia androgenetica?

Alopecia androgenetica wordt veroorzaakt door een combinatie van twee belangrijke factoren: het hormoon DHT en je genetische gevoeligheid voor DHT.


Het is goed om te weten dat DHT een bijproduct is van testosteron. Tijdens je geboorte en puberteit heeft DHT een belangrijke functie: het ontwikkelt namelijk je mannelijke (geslachts)kenmerken. Echter, zodra dit proces is voltooid (rond je 18de levensjaar), zorgt DHT voornamelijk voor haarverlies – mits je genetisch gevoelig bent voor dit hormoon.


Bij genetisch gevoelige mensen bindt DHT zich aan de haarzakjes, waardoor je haren steeds dunner en korter groeien. Uiteindelijk, als dit proces lang genoeg doorgaat, stoppen je haarzakjes volledig met het produceren van nieuwe haren. Hierdoor verloopt alopecia androgenetica geleidelijk: je haren worden steeds dunner, je haar groeit steeds minder snel en wordt dunner, en uiteindelijk kunnen er kale plekken ontstaan.


Het is belangrijk om je te realiseren dat niet per se DHT zelf de oorzaak is van kaalheid. Het gaat vooral om hoe gevoelig je bent voor dit hormoon. Het is dus echt de combinatie van DHT en je genetische aanleg die bepaalt of je haarverlies krijgt.


Dus even kort op een rijtje:


• Mannen hebben testosteron.

• DHT is een bijproduct van testosteron.

• Als je genetisch gevoelig bent voor DHT, kan dit vanaf je 18de leiden tot haarverlies.

• Het haarverlies verloopt in een klassiek patroon: inhammen en een kalende kruin.

• Hoe ver de kaalheid zich per persoon ontwikkelt, is moeilijk te voorspellen.


De beste indicatie is te kijken naar de haarlijn van de mannen in je familie, maar dit is geen garantie voor je eigen situatie.


Van wie erf je kaalheid?

De vraag die hierbij misschien opkomt, is: erf je kaalheid van je moeder of van je vader?

Vroeger werd gedacht dat de moederlijke kant een dominante rol speelde bij het erven van alopecia androgenetica. Echter, recente studies laten zien dat kaalheid niet specifiek wordt geërfd van alleen je moeders of vaders kant – het kan van beide kanten komen.


Daarnaast is er geen wetenschappelijk bewijs voor de theorie dat mannelijke kaalheid een generatie overslaat. Dit kan soms gebeuren, maar het volgt geen vast patroon.


Wat zijn de symptomen van alopecia androgenetica?

Het meest voorkomende en duidelijke symptoom van alopecia androgenetica is haarverlies in een specifiek patroon. Dit patroon begint vaak bij de inhammen en een kalende kruin en kan zich verder ontwikkelen over de hoofdhuid.


Het is normaal om dagelijks tussen de 50 en 100 haren te verliezen. Dit gebeurt als onderdeel van de natuurlijke haargroeicyclus: je haar groeit tot zijn maximale lengte, gaat vervolgens in de rustfase en valt uiteindelijk uit, waarna nieuw haar de plaats inneemt. Als je echter meer dan 100 haren per dag verliest, kan het zijn dat je last hebt van alopecia androgenetica.


Het is belangrijk om te weten dat haarverlies, zoals het krijgen van inhammen of het vinden van veel haren op je kussen, niet direct betekent dat je volledig kaal zult worden. Hoe ver je inhammen en kalende kruin zich ontwikkelen, hangt af van je genetische gevoeligheid voor DHT en is daarom moeilijk te voorspellen. Over het algemeen geldt dat als je al in je twintiger jaren begint met het ontwikkelen van inhammen en een kalende kruin, dit proces zich vaak verder doorzet in de daaropvolgende jaren.



Norwood-schaal
De ontwikkeling van alopecia androgenetica.

Kan je alopecia androgenetica behandelen?

Nu je weet wat de oorzaken zijn van alopecia androgenetica, begrijp je waarschijnlijk ook waarom veel middelen die online worden aangeboden niet effectief zijn tegen haarverlies. In 95% van de gevallen waarin mannen kaal worden – en vooral als je merkt dat je inhammen krijgt of een kalende kruin – komt dit door DHT en je genetische gevoeligheid hiervoor.


De enige effectieve manier om dit haarverlies te stoppen, is door een DHT-blocker te nemen of minoxidil, dat de groeifase van je haar verlengt (waar ik zo op terugkom).


Natuurlijke DHT-blockers remmen je DHT-niveaus niet voldoende om haarverlies effectief te stoppen. Uit wetenschappelijke literatuur blijkt dat er geen enkel natuurlijk middel bestaat dat DHT sterk genoeg kan remmen om echt effect te hebben op haarbehoud.


Daarnaast is biotine een veel verkocht product tegen haarverlies. Hoewel biotine essentieel is voor gezond haar en een langdurig tekort haarverlies kan veroorzaken, heeft bijna niemand met een Westers dieet een biotine tekort. Biotine supplementeren heeft dus voor de meeste mannen geen enkele zin, en je haarverlies zal er zeker niet door stoppen. Dit maakt het zonde om hier maandelijks geld aan uit te geven.


Op dit moment zijn er twee behandelingen die wél effectief zijn tegen alopecia androgenetica: minoxidil en finasteride. Hieronder leggen we uit hoe deze werken.


Minoxidil

Minoxidil is een medicijn dat haargroei stimuleert. Hoewel het exacte werkingsmechanisme nog niet volledig bekend is, wordt aangenomen dat minoxidil het haar dwingt om de anagene (groei)fase in te gaan en de bloedtoevoer naar de hoofdhuid en haarzakjes stimuleert.


De topische oplossing van minoxidil is vrij verkrijgbaar. Dit betekent dat je het zonder recept in online winkels kunt kopen. Orale minoxidil is daarentegen alleen op recept verkrijgbaar.


De topische oplossing voor mannen heeft een sterkte van 5% en moet 's ochtends en 's avonds worden aangebracht op de probleemgebieden van de hoofdhuid.

Daarnaast is minoxidil tegenwoordig dus ook beschikbaar als oraal medicijn voor mensen die het niet prettig vinden om een topische oplossing te gebruiken. Hoewel orale minoxidil nog geen FDA-goedkeuring heeft, laten wetenschappelijke studies zien dat het net zo effectief is als de topische variant.


Finasteride

Finasteride is een medicijn dat de productie van DHT, het hormoon dat alopecia androgenetica veroorzaakt, vermindert. Technisch gezien is het een 5-alpha-reductaseremmer, wat betekent dat het de omzetting van testosteron naar DHT blokkeert.

Als je dagelijks 1 mg finasteride slikt (de standaarddosering voor haarverlies), verlaagt dit je DHT-productie met ongeveer 70%. Bij ongeveer 85% van de mannen met alopecia androgenetica is dit voldoende om het haarverlies aanzienlijk te vertragen of helemaal te stoppen. Sommige mannen merken daarnaast dat hun haar dikker wordt en opnieuw langer groeit.


Finasteride en minoxidil samen

Je hoeft niet te kiezen tussen finasteride en minoxidil – uit onderzoek blijkt dat deze twee behandelingen het meest effectief zijn wanneer ze samen worden gebruikt.


Over het algemeen is het belangrijk om te onthouden dat:


• Finasteride DHT blokkeert en dus haarverlies voorkomt.

• Minoxidil geen DHT blokkeert, maar wel de groeifase van het haar verlengt, waardoor haren langer groeien en minder snel uitvallen.


Het verschil tussen beide behandelingen is dat finasteride een hormonaal medicijn is, omdat het de omzetting van testosteron naar DHT remt, terwijl minoxidil niet hormonaal is en alleen de bloedtoevoer naar de haarzakjes stimuleert.


Alopecia androgenetica: wat moet je meenemen

Nu je meer weet over alopecia androgenetica, de oorzaken en de behandelmogelijkheden, is het goed om de belangrijkste punten nog even op een rij te zetten:



  • Haarverlies komt veel voor bij mannen. Rond het 70ste levensjaar ervaart 70% van de mannen een vorm van haarverleis.

  • Alopecia androgenetica is de meest voorkomende vorm van haarverlies bij mannen en wordt veroorzaakt door DHT en genetische gevoeligheid.

  • Haarverlies begint vaak met inhammen en een kalende kruin en kan zich verder ontwikkelen, afhankelijk van je genetische aanleg.

  • DHT is het hormoon dat verantwoordelijk is voor dit type haarverlies – hoe gevoelig je haarzakjes hiervoor zijn, bepaalt hoe snel en in welke mate je haar uitvalt.

  • Natuurlijke DHT-blockers zijn niet krachtig genoeg om haarverlies effectief te stoppen. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat natuurlijke middelen DHT voldoende kunnen remmen.

  • Biotine heeft alleen effect bij een biotinetekort, wat bij de meeste mensen niet voorkomt. Supplementeren is dus in veel gevallen overbodig.

  • De enige bewezen effectieve behandelingen zijn finasteride en minoxidil:

  • Finasteride blokkeert DHT en voorkomt verder haarverlies.

  • Minoxidil stimuleert de haargroei en verlengt de groeifase van je haar.

  • De combinatie van finasteride en minoxidil is het meest effectief als je haarverlies wilt tegengaan en haargroei wilt bevorderen.

  • Hoe eerder je begint met behandelen, hoe beter de resultaten zullen zijn. Haarverlies door alopecia androgenetica wordt erger met de tijd, dus wachten kan betekenen dat er minder te redden valt.


Wil je iets doen tegen je haarverlies? Dan is het belangrijk om een behandeling te kiezen die wetenschappelijk onderbouwd is en niet je geld te verspillen aan middelen die geen effect hebben.




 
 
 

Comentarios


bottom of page